

Podstawy mikrobiologii w praktyce
Prowadzący
dr Kamila Korzekwa
Grupa docelowa
Szkolenie przeznaczone przede wszystkim dla osób wykwalifikowanych, które nie są z wykształcenia mikrobiologami ale również dla początkujących mikrobiologów, pracowników laboratorium lub wracających do pracy po okresowej przerwie.
Plan szkolenia
Warsztaty z podstaw mikrobiologii mają na celu przekazanie uczestnikom podstawowych wiadomości z zakresu mikrobiologii, klasyfikacji drobnoustrojów oraz podstawowych techniki diagnostycznych służących identyfikacji drobnoustrojów. Uczestnicy kursu zapoznają się z zasadami aseptyki, dezynfekcji, antyseptyki i zastosowaniem ich w pracy laboratoryjnej.
Podczas tego dwudniowego szkolenia przekażemy uczestnikom wiadomości z zakresu podstawowej mikrobiologii. W trakcie kursu zostaną omówione podstawowe techniki posiewów materiału mikrobiologicznego (posiew redukcyjny, metody zalewowe) wykorzystywane w pracy w laboratorium mikrobiologicznym zarówno przemysłowym, weterynaryjnym jaki i klinicznym. Zostaną omówione zagadnienia dotyczące rodzaju stosowanych podłoży mikrobiologicznych i ich zastosowanie w praktyce. Podstawy identyfikacji mikroorganizmów z uwzględnieniem metod manualnych optycznych, szybkich testów jak i metod automatycznych i genetycznych. Przedstawimy i nauczymy kursantów obliczać liczbę bakterii w badanej próbce.
W części praktycznej szkolenia pokażemy i nauczymy:
1.Zasady pracy jałowej i sterylnej
2. Wstępnej klasyfikacji drobnoustrojów na podstawie oceny wzrostu i morfologii kolonii na podłożach mikrobiologicznych.
3. Wykonywanie preparatów barwionych metodą Grama.
4. Obliczanie CFU z metody seryjnych rozcieńczeń oraz gęstości hodowli z wykorzystaniem densytometru
5. Wykonanie posiewów – metody tradycyjne (posiew redukcyjny, metody posiewu zalewowy).
6. Przygotowanie raportu z badania.
Czas trwania
16 h (2 dni)
Forma
stacjonarnie
Termin
IV kwartał 2025, I, II lub III kwartał 2026
Informacje dodatkowe
- Każdy uczestnik szkolenia otrzyma certyfikat lub zaświadczenie uczestnictwa w szkoleniu.
- Podczas szkolenia zapewniamy catering.
- Projekt jest realizowany zgodnie z zasadą zrównoważonego rozwoju. W związku z tym, uprzejmie prosimy o zabranie na szkolenie własnego notatnika oraz czegoś do pisania. Dzięki temu nie tylko zadbamy o środowisko, ale również zapewnimy komfort podczas zajęć.