Podstawy mikrobiologii w praktyce

loga poziom
Grafika szkolenia

Podstawy mikrobiologii w praktyce

Prowadzący

dr Kamila Korzekwa

Grupa docelowa

Szkolenie przeznaczone przede wszystkim dla osób wykwalifikowanych, które nie są z wykształcenia mikrobiologami ale również dla początkujących mikrobiologów, pracowników laboratorium lub wracających do pracy po okresowej przerwie.

Plan szkolenia

Warsztaty z podstaw  mikrobiologii mają na celu przekazanie uczestnikom podstawowych wiadomości z zakresu mikrobiologii, klasyfikacji drobnoustrojów oraz podstawowych techniki diagnostycznych służących identyfikacji drobnoustrojów. Uczestnicy kursu zapoznają się  z zasadami aseptyki, dezynfekcji, antyseptyki i zastosowaniem ich w pracy laboratoryjnej.

Podczas tego dwudniowego szkolenia przekażemy uczestnikom wiadomości z zakresu podstawowej mikrobiologii. W trakcie kursu zostaną omówione podstawowe techniki posiewów materiału mikrobiologicznego (posiew redukcyjny, metody zalewowe) wykorzystywane w pracy w laboratorium mikrobiologicznym zarówno przemysłowym, weterynaryjnym jaki i klinicznym.  Zostaną omówione zagadnienia dotyczące rodzaju stosowanych  podłoży mikrobiologicznych i ich zastosowanie w praktyce. Podstawy identyfikacji mikroorganizmów z uwzględnieniem metod manualnych optycznych, szybkich testów jak i metod automatycznych i genetycznych. Przedstawimy i nauczymy kursantów obliczać liczbę bakterii w badanej próbce.

W części praktycznej szkolenia pokażemy i nauczymy:

1.Zasady pracy jałowej i sterylnej
2. Wstępnej klasyfikacji drobnoustrojów na podstawie oceny wzrostu i morfologii kolonii na podłożach mikrobiologicznych.
3. Wykonywanie preparatów barwionych metodą Grama.
4. Obliczanie CFU z metody seryjnych rozcieńczeń oraz gęstości hodowli z wykorzystaniem densytometru
5. Wykonanie posiewów – metody tradycyjne (posiew redukcyjny, metody posiewu zalewowy).
6. Przygotowanie raportu z badania.

Czas trwania

16 h (2 dni)

Forma

stacjonarnie

Termin

IV kwartał 2025, I, II lub III kwartał 2026

Informacje dodatkowe

  • Każdy uczestnik szkolenia otrzyma certyfikat lub zaświadczenie uczestnictwa w szkoleniu.
  • Podczas szkolenia zapewniamy catering.
  • Projekt jest realizowany zgodnie z zasadą zrównoważonego rozwoju. W związku z tym, uprzejmie prosimy o zabranie na szkolenie własnego notatnika oraz czegoś do pisania. Dzięki temu nie tylko zadbamy o środowisko, ale również zapewnimy komfort podczas zajęć.

Projekt "Zintegrowany Program Rozwoju Uniwersytetu Wrocławskiego 2018-2022" współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Społecznego

NEWSLETTER