

Podstawy mikrobiologii żywności- bakterie probiotyczne
Prowadzący
dr hab. Gabriela Bugla-Płoskońska
Grupa docelowa
Pracownicy sektora spożywczego, medycznego, biologicznego, chemicznego korzystający, dietetycy, osoby zaangażowane w lokalna produkcję żywności.
Plan szkolenia
Szkolenie zawiera podstawowe wiadomości o bakteriach fermentacyjnych, zanieczyszczeniach mikrobiologicznych surowców, a także możliwych zatruciach pokarmowych. Część szkolenia dotyczy bakterii probiotycznych i ich właściwości prozdrowotnych., ze szczególnym nastawieniem na proces hodowli, oraz wytwarzania bakteriocyn.
1. Wstęp do mikrobiologii żywności
2. Procesy fermentacyjne w produkcji żywności
3. Zanieczyszczenia mikrobiologiczne surowców spożywczych
4. Zatrucia pokarmowe, ze szczególnym uwzględnieniem salmonelloz
5. Żywność funkcjonalna: hodowla i właściwości biologiczne bakterii probiotycznych
Czas trwania
16 h
Forma
stacjonarnie
Termin
IV kwartał 2025, I, II lub III kwartał 2026
Informacje dodatkowe
- Każdy uczestnik szkolenia otrzyma certyfikat lub zaświadczenie uczestnictwa w szkoleniu.
- Podczas szkolenia zapewniamy catering.
- Projekt jest realizowany zgodnie z zasadą zrównoważonego rozwoju. W związku z tym, uprzejmie prosimy o zabranie na szkolenie własnego notatnika oraz czegoś do pisania. Dzięki temu nie tylko zadbamy o środowisko, ale również zapewnimy komfort podczas zajęć.