Podstawy mikrobiologii żywności- bakterie probiotyczne

loga poziom
Grafika szkolenia

Podstawy mikrobiologii żywności- bakterie probiotyczne

Prowadzący

dr hab. Gabriela Bugla-Płoskońska

Grupa docelowa

Pracownicy sektora spożywczego, medycznego, biologicznego, chemicznego korzystający, dietetycy, osoby zaangażowane w lokalna produkcję żywności.

Plan szkolenia

Szkolenie zawiera podstawowe wiadomości o bakteriach fermentacyjnych, zanieczyszczeniach mikrobiologicznych surowców, a także możliwych zatruciach pokarmowych. Część szkolenia dotyczy bakterii probiotycznych i ich właściwości prozdrowotnych., ze szczególnym nastawieniem na proces hodowli, oraz wytwarzania bakteriocyn.

1. Wstęp do mikrobiologii żywności
2. Procesy fermentacyjne w produkcji żywności
3. Zanieczyszczenia mikrobiologiczne surowców spożywczych
4. Zatrucia pokarmowe, ze szczególnym uwzględnieniem salmonelloz
5. Żywność funkcjonalna: hodowla i właściwości biologiczne bakterii probiotycznych

Czas trwania

16 h

Forma

stacjonarnie

Termin

IV kwartał 2025, I, II lub III kwartał 2026

Informacje dodatkowe

  • Każdy uczestnik szkolenia otrzyma certyfikat lub zaświadczenie uczestnictwa w szkoleniu.
  • Podczas szkolenia zapewniamy catering.
  • Projekt jest realizowany zgodnie z zasadą zrównoważonego rozwoju. W związku z tym, uprzejmie prosimy o zabranie na szkolenie własnego notatnika oraz czegoś do pisania. Dzięki temu nie tylko zadbamy o środowisko, ale również zapewnimy komfort podczas zajęć.

Projekt "Zintegrowany Program Rozwoju Uniwersytetu Wrocławskiego 2018-2022" współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Społecznego

NEWSLETTER