Test ELISA – zasada działania i wykorzystanie w codziennej praktyce laboratoryjnej

loga poziom
Grafika szkolenia

Test ELISA – zasada działania i wykorzystanie w codziennej praktyce laboratoryjnej

Prowadzący

dr hab. Bożena Futoma-Kołoch

Grupa docelowa

Pracownicy komercyjnych laboratoriów biochemicznych, diagnostycznych, medycznych; pracownicy akademiccy z obszaru biologii, biotechnologii, medycyny, weterynarii, doktoranci.

Plan szkolenia

Szkolenie zostanie przeprowadzone w formule online. Formuła szkolenia umożliwi interakcję pomiędzy Uczestnikami i Prowadzącą. Kwestie merytoryczne zostaną wzbogacone o szereg materiałów (w języku polskim i angielskim), w tym multimedialnych, pozwalających na jak najefektywniejsze przyswojenie materiału zgodnie z poniższymi punktami merytorycznymi:  

  1. Wprowadzenie. Podstawowe definicje i pojęcia związane z reakcjami immunoenzymatycznymi. Zalety i zakres stosowania testu ELISA. 
  2. Organizowanie i wyposażenie pracowni do przeprowadzania testu ELISA. 
  3. Główne etapy testu ELISA. 
  4. Odmiany testu ELISA: bezpośrednia (ang. direct), pośrednia (ang. indirect), kanapkowa bezpośrednia (ang. sandwich direct), kanapkowa pośrednia (ang. sandwich indirect), konkurencyjna (ang. competitive
  5. Zalecane materiały laboratoryjne, bufory i odczynniki. 
  6. Szachownica rozcieńczeń dla dwóch parametrów. 
  7. Przykładowe instrukcje wykonania testu ELISA. 
  8. Interpretacja odczytanego testu, weryfikacja kontroli. 
  9. Zasady optymalizacji metody. 
  10. Analiza problemów mogących wystąpić podczas wykonywania testu ELISA. 
  11. Przykłady eksperymentów własnych oraz przegląd prac naukowych, w których zastosowano technikę ELISA. 

Po zakończonym warsztacie Uczestnikom zostaną udostępnione: prezentacja w formacie .pdf oraz spis zalecanej literatury.

Czas trwania

8 h

Forma

online

Termin

IV kwartał 2025, I, II lub III kwartał 2026

Informacje dodatkowe

  • Każdy uczestnik szkolenia otrzyma certyfikat lub zaświadczenie uczestnictwa w szkoleniu.
  • Podczas szkolenia zapewniamy catering.
  • Projekt jest realizowany zgodnie z zasadą zrównoważonego rozwoju. W związku z tym, uprzejmie prosimy o zabranie na szkolenie własnego notatnika oraz czegoś do pisania. Dzięki temu nie tylko zadbamy o środowisko, ale również zapewnimy komfort podczas zajęć.

Projekt "Zintegrowany Program Rozwoju Uniwersytetu Wrocławskiego 2018-2022" współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Społecznego

NEWSLETTER